Väggdesign: en översikt över de olika målningsteknikerna

Vem som helst kan måla en vägg. De som väljer att göra det själva känner dock inte till teknikerna som de avancerade målarna använder. Vare sig denimmönster eller betongdesign – med moderna målningstekniker ser väggarna inte längre ut som tomma ytor.

De vita väggarna som i sjukhus hör inte längre till i en modern lägenhet; det finns också fler alternativ för att utforma väggar än att bara ge dem en ny färgbeläggning. Du kommer att bli en riktig konstnär med speciella målningstekniker.

TORKNINGSTEKNIK

Denna teknik skapar mönster på väggen som passar bra i lägenheter i Medelhavsstil; de påminner om ofärgade väggar. Med torkningstekniken kan du kombinera flera färger. Det enda kravet: de kommer från samma färgfamilj eller de är komplementära färger.

Naturliga svampar, grova borstar, trasor och handdukar är lämpliga verktyg för torkningstekniken. Det finns inga regler när du torkar: Kombinationen av olika färger och verktyg resulterar i en unik väggkonstruktion.

BETONG

För nybörjare är det klassiska betongutseendet ett bra sätt att få erfarenhet av målning med olika målningstekniker. Väggarna måste vara i gott skick och släta innan arbetet kan börja.

Speciella betongfärger finns i butiker som ger materialets oregelbundna utseende mot väggen. Det konkreta utseendet skapas i två steg: För det första appliceras det grundläggande fyllmedlet med en kort roller; då kan du uppnå önskade effekter med en effektspatel.

SVAMPTEKNIK

Du kan också applicera en eller flera färger med svamptekniken. Kombinationen av flera färger från samma familj ser harmonisk ut; livligare är en blandning av två kontraster. Men: Endast en färg ska dominera och den andra ska representera kontrasten – inte överdriva den med för många färgkombinationer.

Innan arbetet kan börja är det nödvändigt att grunda väggen; notera torktiden här. Då kan det konstnärliga arbetet börja: Allt du behöver för svamptekniken är en naturlig svamp eller så kan du köpa speciella provsvampar. Det finns en regel om duttning: aldrig dutta över samma plats flera gånger.

DROPPANDE

Denna teknik kräver erfarenhet, men principen är enkel; nyckeln till framgång arbetar snabbt. I det första steget är en vägg målad i en färg; låt dem sedan torka. Sedan blandas färgningsfärgen med vatten – dess konsistens bör vara densamma som för akvareller. Denna vägg är nu fäst på toppen av väggen med en bred, stor borste. Tyngdekraften gör resten av arbetet.

Tips: Du kan också hälla färgen i en gammal flaska med ett sprutmunstycke.

Dessa tekniker är inte alltid särskillt lätta att implementera och därför så kan det vara smart att överväga en målare. Kontakta oss för hjälp i Stockholm!