Vad måste du tänka på när du applicerar färg?

Målaren är full av förväntan, men spillning av färg eller droppande färg kan avsevärt plocka eller förstöra den. Sanningen kommer ofta först fram efter att färgen har torkat, eftersom väggen kan ha streck eller den gamla färgen fortfarande kan komma igenom på sina platser.

Skälen till detta och andra brister är olika. Om du vill måla ordentligt, bör du å ena sidan använda bra väggfärg och behärska den ideala tekniken, men också veta vad du ska tänka på när du applicerar färgen. Följande guide ger de bästa tips.

UNDVIK MISSTAG NÄR DU MÅLAR VÄGGARNA

Oavsett om du flyttar in i en ny lägenhet eller under en renovering: om du vill spara pengar på tapetsering kan du använda en borste själv. Tyvärr inträffar ofta slarv här. Om till exempel färgen flagnar av, inte täcker ordentligt eller appliceras ojämnt, vill många nybörjare ha ett målarproffs vid sin sida. Men detta behöver inte vara fallet, för vem som vet vad som måste beaktas kan undvika misstag eller till och med korrigera några misstag snabbt.

ANVÄND BRA FÄRG

Om du vill måla väggarna eller taket själv bör du använda bra färg. Våra målare använder bara färg ifrån kända tillverkare med ordentlig kvalité. Detta säkerställer att färgen har perfekt täckning och fortfarande är produktiv. Dessutom får det en stänkskyddsformel så att väggfärgen är lätt att applicera. Att köpa billig färg kan visa sig vara ett stort misstag eftersom det tenderar att täcka mindre bra. Därför behövs mer färg eftersom flera lager måste appliceras. Detta ökar i sin tur arbetsbelastningen. För det mesta kan du inte klara dig med bara ett lager färg. Ett lager är vanligtvis tillräckligt för högkvalitativ färg. Dessutom har billig färg ofta blekare vit: Oavsett hur ofta den är målad får väggen ofta inte en lysande vit, eftersom de färgpigment som används helt enkelt är (för) billiga.

VAD BÖR MAN BEAKTA NÄR MAN APPLICERAR FÄRGEN?

Förutom god väggfärg spelar även optimal förberedelse av underlaget en avgörande roll. För att färgen ska appliceras jämnt är det viktigt. Vissa förarbeten kan inte undvikas. Detta inkluderar en optimal grundmålning. Det garanterar god vidhäftning av efterföljande beläggningar. Eftersom gipsskador, hål eller annan ojämnhet vanligtvis inte kan döljas med färgen måste de fyllas och slipas innan du målar. Ytan ska vara torr, ren och fri från smuts eller fett. När du applicerar färgen är det viktigt att behärska rätt teknik. Smidigt gipsade och icke slipade väggar och väl vidhäftande träflis tapeter kan bearbetas väl. I andra fall krävs vanligtvis en grundare eller måste gamla tapeter tas bort. Ibland är det till och med nödvändigt att förnya gipsen. Att välja rätt verktyg som högkvalitativa borstar, rullar och murslev är också mycket användbart. Naturligtvis bör tillverkarens information om produkten angående konsumtionsvärden och torktider iakttas.

SLUTSATS

Färg av hög kvalitet är den viktigaste basen när du målar väggarna. Det sparar arbete och tid och ser oftast bättre ut. Underytan på väggarna eller taken är ett annat avgörande kriterium: Det avgör om målningen kan startas direkt eller om det är nödvändigt att göra olika förberedelser först.

Kontakta oss som din målare i Stockholm!