Tips för den perfekta målningen

Vill du lägga till variation i ditt vardagsrum med nya väggfärger? Eller behöver du ett nytt lager färg för att flytta in eller ut? I vilket fall som helst bör du få de viktigaste tipsen för att måla väggar innan du sträcker dig efter en färgburk och en pensel. Vi förklarar för dig vad du behöver tänka på när du pryder dina väggar så att du kan se fram emot ett framgångsrikt resultat i slutändan.

Välj lämpligt verktyg och material

Om du vill släppa ånga som målare i ditt eget hem, bör du först utrusta dig med nödvändiga verktyg och material. För ett vackert lager färg på väggen och taket bör följande saker inte saknas:

Verktyg

 • Platt borste
 • Målningsroller (stor och liten)
 • Målar bricka / hink med en gummiskrapa
 • Teleskopisk förlängning
 • Kvastar för att ta bort damm från väggarna
 • Vid behov, spatel, rör om stick och stege

Material

 • Omslagsfilm
 • Maskeringstejp
 • Målare som maskerar fleece eller gamla filtar
 • Vägg- och takfärg
 • Om det behövs, vatten för gallring, grundfärg och utjämningsmedel

Visa dina färger: vilken produkt ska det vara?

De vanligaste produkterna som erbjuds inkluderar emulsionsfärger, som är lätta att applicera även för oerfarna målare. De är gjorda av mycket tjock plast, är fläckresistenta, lätta att tvätta och fäster på de flesta ytor. De så kallade latexfärgerna är lite tunnare. Dessa är särskilt bra om du vill bevara strukturen på en vägg. För allergiker är mineralfärger dock idealiska. Dessa är miljövänliga, öppna för diffusion, färgstabila och flagnar inte av. Dessutom kan bakterier inte hålla fast vid dessa färger. Det rätta valet av väggfärg beror dock inte bara på färgen – några andra faktorer som till exempel graden av glans, typ av färg, opacitet och substrat är också avgörande.

Skapa grunden: mask och prima

Innan matcharbetet kan börja, skapa plats för målningsarbetet att förbereda. Ta ut så många möbler och föremål som möjligt ut ur rummet för att ta bort och skölja alla ytor som du inte vill maskera med maskeringstejp. På så sätt förblir alla kanter rena och lampor eller uttag tappar ingen färg. Dessutom bör du täcka golvet ordentligt med folie och limma det till kanten. Ibland är det också lämpligt att prima väggarna innan målning. Detta är fallet när väggen absorberar för mycket fukt eller gipsen inte håller bra.

Även oerfarna målare kan enkelt testa om en grundfärg är nödvändig genom att i förväg utföra ett torkprov för hand på obestruket gips. Om din hand täcks av lätt damm, måste ytan förstärkas med ett lager djup grundfärg. För målad gips kan du testa samma sak med en bit tejp genom att klistra fast den och riva av den. Om den gamla väggfärgen fäster på tejpen är det också nödvändigt med en grundfärg.

En efter en: hörnen först!

När färgen har blandats är det en enkel sekvens att följa när du målar: Börja med en pensel i hörn och takkanter i rummet och börja alltid från fönstret. Ta sedan en titt på taket. Det är viktigt att rulla ut färgrullen väl på skrapan så att färgen sedan kan fördelas jämnt. Om taket är nymålat behöver det minst en dags torktid innan du kan maskera takkanten för att måla väggen. Här är målartekniken avgörande för att få jämna lager: måla först väggarna i längdriktningen, sedan tvärgående och slutligen igen längs med rak överlappning. I slutändan gäller följande för varje målare: Vård lönar sig – både i beredningen och vid applicering av väggfärg.

Kontakta oss om du vill ha hjälp av en professionell målare i Stockholm. Våra målare är erfarna, jobbar effektivt och till ett bra pris. Kontakta oss för bästa målarna i Stockholm.