Perfekt samordnad: blanda väggfärger

Även om vi inte märker det: färger avgör våra liv; de har en indirekt inverkan på vårt humör och vårt välbefinnande. Och: Nästan alla har en favoritfärg. Det är förståeligt att du vill ha den perfekta väggfärgen hemma.

Färgdesignen i ditt eget hem är obegränsad. Tack vare framstegen inom branschen kan vem som helst beställa en nyans på nätet, köpa den i butiker eller blanda den hemma. Om du vill ta färgkombinationen i dina egna händer bör du följa våra tips.

LITEN FÄRGTEORI

Det finns flera sätt att blanda färger och få den nyans du vill ha. I den privata sektorn blandas emulsionsfärger vanligtvis med toningsfärger; Blandning av tillsatsfärgblandningar är också populärt.

En översikt över de olika färgklasserna:

  • Primärfärger: De är indelade i subtraktiva färgblandningar cyan, magenta, gul, svart (CMYK) och tillsatsfärgblandningar röd, gul, blå (RGB).
  • Sekundära färger: Denna kategori inkluderar lila, orange och grön.
  • Tertiära färger: Det utökade färgområdet för sekundärfärgerna, inklusive blågrön och röd-orange.

Om du använder ett färghjul kommer du att hjälpa dig att blanda färgtonen du vill utan att experimentera för mycket.

Blandningsförhållande tonande färger

Toningsfärger blandas vanligtvis tillsammans med vita emulsionsfärger: För en liter emulsionsfärg behöver du exakt hundra milliliter toningsfärg för ett blandningsförhållande.

INSTRUKTIONER: BLANDA VÄGGMÅLNINGAR SJÄLV

När du har bestämt förhållandet mellan den vita väggfärgen och toningsfärgen kan du börja blanda. Rör först den vita emulsionsfärgen med en omrörningspinne; tillsätt sedan toningsfärgen i önskat blandningsförhållande. Rör om.

Tips: Om du har en borrpress och visp, kan du använda verktyget istället för den klassiska rörpinnen.

Se till att det inte finns några streck av färg, då har du rört klart och målningsarbetet kan börja.

Om du vill blanda olika färger måste du tänka på förfarandet i förväg. I grund och botten blandar vi alltid från ljust till mörkt för att hålla färgförbrukningen låg. Så snart du blandar mer än två färger krävs viss erfarenhet.

ANVÄND FÄRGBLANDNINGSTJÄNSTEN

Ett alternativ till att blanda väggmålningar på egen hand är färgblandningstjänsten i hårdvaruhandeln: Nästan varje välfylld hårdvaruhandel har ett färgblandningscenter som uppfyller alla kundkrav.

Hos vissa leverantörer kan färgerna beställas online. Observera: Färgrepresentationen på datorskärmen motsvarar inte alltid den i verkligheten. Av den anledningen har färgprover skickats till dig så du kan se hur de verkligen skulle se ut.

Kontakta oss som din målare i Stockholm!