Kombinera väggfärger korrekt

Färger har en speciell effekt på människor. Om du kombinerar dem korrekt kan du inte bara ställa in vackra accenter utan också påverka stämningen.

Färger har makten att medvetet utlösa automatiska reaktioner. Vilka dessa är beror på tittaren och dennes smak. Grönt är till exempel färgen för hopp i färgsymbolik, men det ger också lugn och balans i ett rum. De som väljer att sköta målningen skälva måste lära sig att kombinera färger på ett sådant sätt att de utövar önskad effekt och harmoniserar med varandra.

FÄRGHJULET

En stor målare och konstpedagog utvecklade ett färghjul för sin färgteori.

Färghjulet består av tre områden:

  • tre grundfärger
  • tre sekundära färger
  • de tertiära färgerna

Du kan skriva ut färghjulet och använda det för att kombinera färger. Det finns tre metoder tillgängliga för dig:

  • Du väljer tre angränsande tertiära färger (till exempel kan grönt, blå, turkos).
  • Du väljer två motsatta färger (till exempel gul och lila)
  • Eller de föreställer sig en triangel och väljer de tre färgerna som triangelns spetsar skulle peka på (till exempel gult, blått och rött).

HÖGST TRE FÄRGER I ETT RUM

Vi vet att för många färger är för stressande för tittaren; därför bör maximalt tre färger användas i ett rum samtidigt. Men: Färgvikten spelar också en roll. Ljusa färger verkar mer massiva än pastellfärger, som har liten vikt.

Den icke-monotematiska utformningen av rummet spelar också en viktig roll. Därför bör det vara ungefär två tredjedelar lugnande och en tredjedel stimulerande. Mjuka färger garanterar lugnande; Färger som man känner från kritor från barndomen är stimulerande. Dessa bör emellertid inte pryda hela väggar, utan bör användas sparsamt, till exempel som accentlinjer.

JUSTERA FÄRGEN EFTER RUMMETS STORLEK

Vitt är en populär färg, men den passar inte för alla rum. Renhetens färg går underbart i små rum: klädda i vitt ser de större ut. Vita och andra ljusa toner har också etablerat sig som takfärger.

För mörka väggfärger måste du dock visa mod; de verkar dramatiska och uttrycker sig i ett rum. Men: I mörka rum måste inredningen vara rätt. Alla möbler och tillbehör måste stå ut mot bakgrunden.

Medan ljusa färger fungerar bra i små rum, kan du i stora rum släppa av ångan när du väljer en färg. Helt vita väggar verkar dyster och obekväma. Istället bör du ta med variation till stora väggytor med mönster. Att använda väggstencils är också en bra idé.

BESTÄLL HEM FÄRGPROVER

En ytterligare anmärkning i slutet: När man kombinerar väggfärger bör man alltid tänka på att de kan se annorlunda ut på datorskärmen än i verkligheten. Innan du köper en väggfärg, bör tillverkaren förse dig med färgprover.

Fläktarna kan användas för att bättre utvärdera om färgen faktiskt har önskad ton och hur den kan fungera i rummet. Tänk också på ljus och skugga – dessa två element påverkar färgeffekten!

Kontakta oss som din målare i Stockholm!