Fuktskydd i badrummet – målning eller tapetsering?

Renovering av fuktiga rum kräver ökad uppmärksamhet, eftersom stänkvatten och hög luftfuktighet kan leda till problem. Oavsett om du vill måla eller tapetsera badrummet måste du överväga fuktskydd. I princip kan du tapetsera eller måla i badrummet, förutsatt att du tar hänsyn till de speciella funktionerna i detta rum och också uppmärksamma de olika områdena.

LASTEN ÄR INTE DENSAMMA I HELA BADRUMMET

Färg eller tapet i badrummet måste kunna motstå vattenånga. Materialet får inte formas och ska torka väl. Dessutom förväntas stänk av tvålvatten i området runt diskbänken och badkaret. Väggbeklädnaden måste vara motståndskraftig mot vatten. Fuktig rumsfärg uppfyller dessa krav, men många tapeter gör det inte. Om du vill ha tapeter i detta område behöver du en vattenbeständig tapet.

I duschområdet är det bäst att ha kakel. Du kan också måla badrummet med en vattentät färg i duschområdet. Normala färger i fuktigt rum ger emellertid inte tillräckligt skydd mot fukt.

RÄTTA FÄRGER FÖR BADRUMMET

De så kallade vattenbaserade beläggningsmaterial för väggar och tak (emulsionsfärg) i olika kvalitetsklasser. Begreppet fuktig rumsfärg definieras inte i någon standard. För badrum behöver du färg med en våt nötningsbeständighet i klass ett eller två. Klass 1-färg är mycket mer hållbar.

Betydligt bättre än emulsionsfärger är silikatfärger. De är öppna för spridning och erbjuder naturligt skydd mot mögel. Emulsionssilikatfärger och solsilikatfärg kan målas på nästan alla underlag, medan ren silikatfärg endast är lämplig för mineralplaster.

Både emulsion och alla silikatfärger kan färgas med lämpliga pigment. Var uppmärksam på tillverkarens information, eftersom färgens egenskaper kan ändras. Du är alltid på den säkra sidan med solida färger.

ALTERNATIV TILL TAPET?

Naturligtvis ger tapeter i badrummet dig en mängd designalternativ, eftersom du kan integrera olika mönster och strukturer. Men både tapeten och limmet måste vara motståndskraftiga mot fukt. Detta gäller även för utskrift. Papperstapeter är endast lämpliga för områden som inte utsätts för vattenstänk. Det är viktigt att uppmärksamma meddelandet ”lämplig för fuktiga rum”. Normala papperstapeter kan expanderas och rynka under påverkan av vattenånga.

Var försiktig med plasttapeter. Ytan erbjuder utmärkt fuktskydd i badrummet och dessa tapeter kan också tvättas bort, men de är absolut ångbeständiga. Fukt som tränger igenom sprickor, spikhål eller i kanterna avdunstar mycket dåligt. Det kan finnas mögel bakom tapeten.

På grund av risken för mögel bör du aldrig skydda tapeter från fukt med lack. Svamp och sporer hittar idealiska levnadsförhållanden bakom det ogenomträngliga skiktet. Tack vare det stora urvalet av diffusionsöppna tapeter och utmärkta badrumsfärger är improvisation när man målar eller tapetserar badrummet överflödigt.

Kontakta oss som din målare i Stockholm!